de kunst van business analyse
de kunst van business analyse

T-shaped in DevOps

De introductie van Scrum in organisaties zorgt ervoor dat oude functies verdwijnen. Zo spreken we niet meer van business analisten, testers, ontwikkelaars of zelfs van projectleiders. De overgebleven rollen binnen Scrum zijn Product Owner, het Ontwikkelteam en de Scrummaster.

Het ontwikkelteam is multidisciplinair samengesteld en is verantwoordelijk voor het afleveren van het (software)product aan het einde van elke sprint. Het team bestaat meestal uit 3 tot 9 personen. Het team organiseert zichzelf. Zij doen de analyse, ontwerp, ontwikkeling, test en documentatie en zorgen dat er aan het eind van de sprint een kant en klaar product is, dat in principe in productie genomen kan worden.

Wat betekent dit nu op persoonlijk en professioneel vlak? Ik ben ervan overtuigd dat een flexibele projectomgeving er ook om vraagt dat jijzelf ook flexibel moet zijn. De capaciteiten die nodig zijn in een Ontwikkelteam veranderen voortdurend en dat zorgt ervoor dat jij voortdurend een andere skillset moet aanbieden om van waarde te zijn voor het team.

Kortom, Ontwikkelteams vragen om T-shaped professionals. Een T-shaped professional is een metafoor die gebruikt wordt in job recruitment voor het beschrijven van de capaciteiten van mensen in het personeelsbestand. De verticale balk van de T representeert de diepte van gerelateerde bekwaamheden en expertise op een bepaald gebied, terwijl de horizontale balk de mogelijkheid aangeeft om samen te werken in alle disciplines met deskundigen op andere gebieden en om kennis toe te passen in gebieden met een andere dan de eigen deskundigheid.

Mijn diepe kennis is gericht op Business Analyse, maar ben breed geïnteresseerd in Testen, Techniek en Support. Hoe T-shaped ben jij?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.